Коридор, антре или както Вие го наричате.

  • 27/03/2017 12:27
  • |
  • 0 коментара
1 2 3 4 5

Коридор, антре или както Вие го наричате.

Мястото, от което се оформя първото впечатление за жилището Ви от посетител. Мястото, от което влизаме от уютния дом и от което трябва да излезем представителни.

Според фън шуй това е мястото, от което трябва да поканим добрата енергия ци да влезе в дома. Съответно трябва да е подходящо организирано за да я задържим. Интересно упражнение е да се опитаме да погледнем на антрето с очите на новодошъл. Лющеща се боя, звънец, който не работи, не добре осветено антре са неща, които пречат на добрия фън шуй и създават лош такъв.

Хубаво е предверието да изглежда голямо. Ако то е малко, може да се коригира с поставяне на огледало, което трябва да е достатъчно голямо, за да не "реже" главите на гостите. Важно е огледалото да не се поставя директно срещу входната врата, за да не се стряскат хората от отражението си в него, а и да не "отразява" навън добрата енергия.

Добре е да се поставят големи, кристални осветителни тела, тъй като кристалът енергетизира ци и я разпръсква във всички посоки.

Не е добре в коридора да поставяме свои творби или награди. Преминавайки пред коридора не се вглеждаме, а това може да омаловажи труда и постиженията ни. Но не пречи да се поставят картини със свежи тонове.

 

Защо знам това? Защото напоследък ми се "пада" да обзавеждам коридори...

Съветите на древната наука за дома фън шуй са актуални и днес. Дори и да не сме запознати с принципите, ние несъзнателно се стремим към съвършенство и донякъде интуитивно ги прилагаме. От позиция на дизайнер, използвайки постулатите на фън шуй и отнасяйки ги към модерните тенденции се опитвам да създавам приветливи и практични помещения, предоставящи красота и удобства на живущите и в същото време привличащи ци :).

 

Коридорът трябва да е в съзвучие с останалата част от дома.

В коридора трябва да се помести гардероб или поне закачалка за връхните дрехи; да осигурим място за обувки; място за чанти, ключове и не на последно място - огледало.

На пазара се предлагат портманта, закачалки и шкафове в различни стилове. Такива може да се намерят в големите магазини за обзавеждане като Айко, Явор, Jusk,  Ikea и много други. Какво става, когато коридорът е с неправилна форма и конвенционалните мебели са неприложими? Трябва да се направят мебели по поръчка.

В този проект коридорът е с две ниши, които изполвахме за гардероб и шкаф за обувки. Теракотът, вратите, первазите и корнизите са даденост, която не подлежи на промяна. Декорът на входната врата трябваше да се използва като материал за мебелите. Стил - близък до "доброто старо време", бюджет - не висок.

Коридорите в "доброто старо време" бяха с ламперия, нещо актуално и сега, но от малко по-различен ъгъл. Материал - Дъб Ферара, светъл, ПДЧ. За да изпъква светлия материал на мебелите, лявата част на коридора е боядисана в тъмно кафяво с латекс на "Термокол". Латексите на "Термокол" са висококачествени продукти с отлична покривност и възможност за оцветяване. Те са  устойчиви, екологични и с възможност за почистване, важно качество за помещения като коридорите.

Разстоянията между паната на стените се повтарят в разстоянията между вратичките на шкафа за обувки. Страниците, дъната и таваните на частите му са с тъмен кант, в тон с акцентиращите стени. Това свързва визуално иначе доста разчупената лява част на помещението и затваря едната ниша. Голямото огледало с рамка отразява репродукциите на отсрещната стена и увеличава количеството светлина.

 

Дали ще запомните принципите на фън шуй за коридора и входната врата, дали ще действате интуитивно - изборът е Ваш. Но не забравяйте, ако не можете да се справите сами - потърсете ни! Дори и само за консултация относно цветове, видове материали, разпределение или новости в обкова, ние сме Ви полезни!